Besökstoppen

busywoman.blogg.se

2014-09-23
21:37:00

Majstortillas snabbvariant! Gluten och mjölkfri!
        
 Detta är en snabbvariant jag tänkte skulle fungera bättre att rulla utan att spricka.
Jag blandade 1 dl majsmjöl med 0,75 dl kokhett vatten lät den stå en kvart. Blandade sedan i 2 ägg, 1 dl maizena, 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt och 1 msk olja. Jag använde en soppslev att föra över lite av smeten till en varm stekpanna med olja i.
        
Man steker de på samma sätt som en pannkaka.
Denna variant tyckte inte jag så mycket om, smakade stekt ägg.. Den gick bättre att rulla än den utan ägg.
Lycka till!
Har du ett riktigt bra recept på tortillas? skriv gärna till mig, letar fortfarande efter bättre variant :-) 
 
 

2014-09-23
21:17:45

Majstortilla original: Gluten, ägg och mjölkfritt!
     
För en tid sedan gjorde jag olika tortillas för att se vilken variant som var godast. Nu äntligen kunde jag få tiden att skriva om det här på bloggen och inte bara på instagram. 
Man blandar  2,5 dl majsmjöl, 2 msk phsylliumfrön,1 tsk salt en skvätt olja och till sist 2 dl kokhett vatten. Blandningen ska stå i kylen någon timme, jag gjorde blandningen på kvällen och lät den stå över natten.
När du är redo att tillaga dem så tar du en liten mängd och rullar den till en boll och lägger den på ett halvt oljat bakplåtspapper och sedan lägger man den andra halvan på degbollen, se bilderna ovan.
 
 
      
Sedan plattar man ut degen antingen för hand eller med verktyg, jag använde en kastrull och tryckte till ordentligt, tyckte det blev jämnt och ganska runt.
 
      
 
Sedan tar man bort ena pappret och lägger ner den i en varm stekpanna med olja i. Efter det låter man den stekas i ca 15 sek då ska man kunna ta bort pappret försiktigt och vända tortillan(försök inte låta pappret stekas)
 
Denna variant är god men kan spricka lite när man försöker göra en rulle av den.
 
Värd att prova! (om du inte vill köpa färdiga glutenfria tortillas i Icas frysdisk, de gick att rulla )
 
Lycka till!
 
 
 
 
 

2014-09-20
13:26:21

Rekommenderar UR´s Bokstavslandet !
Idag vill jag slå ett slag för Bokstavslandet från UR (Utbildningsradion)
Jag har här klippt ur en del av första programmet. Den enda nackdelen, som jag ser det som montessoripedagog, är att de endast verkar visa gemener (stora bokstäver) då vi i montessori brukar lära ut versaler först för barnet kommer lära sig gemenerna ändå
 
Jag har försökt länka till den delen jag tänkte visa de barn jag arbetar med bara klicka på bilden. Annars står det klart och tydligt hur man gör under klippet. Det är verkligen jättebra att använda för att få barnen intresserade kan jag tänka mig.

2014-09-13
09:53:54

Risplättar med kardemummasmak, glutenfritt!
 
 
Dessa risplättar kan man göra på olika sätt idag valde jag göra med kardemummasmak. Jag kände för smaken av rispudding som min älskade mor brukade göra.
Recept:
2 ägg
ca 4  dl kokt ris (jag brukar göra det när jag har lite ris över)
1- 2 dl mjölk 
ca 1 dl rismjöl 
ca 2 tsk kardemumma (beroende på hur mycket kardemummasmak du vill ha)
2 msk socker 
smör el olja till stekning.
 
Blanda ägg, mjölk och mjöl, socker och kardemumma i en bunke, blanda sedan i det kokta riset.
Lägg i en klick smör el rapsolja i en varm stekpanna och lägg i smet i pannan så det blir små plättar, jag gjorde ca fyra åt gången. När de fått färg vänd. servera gärna med hemmagjord sylt som du lätt gör av frysta hallon el jordgubbar och syltsocker (vanligt socker går också) och kokar liten stund.
 
Varianter: jag brukar variera med att ta bort socker och kardemumma och tillsätta ost och oregano istället också jättegott, beror lite vad man är sugen på för tillfället :) sött el salt.
 
Jag tycker detta är ett superbra sätt att använda gårdagens ris som blev över!
Skriv gärna och berätta vad du tyckte om receptet, kanske du gör en annan variant som är värd att testa?